Лобстер VS раки. Чи варто переплачувати?
Лобстер VS раки. Чи варто переплачувати?
На черзі свіжий, смачний і цікавий кулінарний батл. Ми приготуємо на одному і тому ж грилі, використовуючи при цьому однаковий маринад, два види ракоподібних - лобстера і рака.
Хто такі лобстери?
Лобстери (або омари, що одне і те ж) і раки - членистоногі, що відносяться до одного загону «раків». Просто маленькі раки-річкові мешканці, а великі омари живуть в морській воді.
Найістотнішим і відомим відмінністю лобстера від раку (після розмірів, природно) є ціна. Вартість раків варіюється в межах 500-700 грн. за 1 кг, тоді як лобстера можна купити не дешевше 1700 грн. за кг. мало хто знає, що якихось 100-200 років тому в місцях промислу омари вважалися їжею бідняків і прислуги, їх віддавали на корм худобі і використовували в якості добрива. Гастрономічне значення лобстера змінилося завдяки щасливому американському підприємцю, який вирішив продавати цих ракоподібних в місцях, віддалених від узбережжя. Ніжне м'ясо лобстерів дуже швидко завоювало серця гурманів і його стали готувати і подавати в елітних ресторанах. Ось тільки такий попит спричинив за собою збільшення промислу морських мешканців. Що в подальшому призвело до зменшення їх чисельності та нового витка зростання вартості.
Інгредієнт.
Основною метою сьогоднішнього експерименту є порівняння смакових якостей морського і річкового раків. Тому ми приготуємо їх максимально просто, щоб не перебити смаку самого м'яса.
Отже, нам знадобляться:
- Лобстер
- Рак
- Складові для простого і швидкого маринаду: рослинна олія, часник, свіжа зелень кропу і петрушки, розтоплене вершкове масло, морська сіль і чорний мелений перець.
Приготування.
1. Приготуємо маринад. Часник дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через чеснокодавку від GRILLI. Зелень петрушки і кропу дрібно нарізаємо. Потім в розтоплене вершкове масло додаємо нарізану зелень, часник, рослинне масло, морську сіль і мелений чорний перець. Це цікаво. Професійні кухарі радять при приготуванні використовувати свіжомелені приправи, адже тільки в цьому випадку вони віддають продуктам максимум свого смаку і аромату. А щоб насолоджуватися тільки що помеленими спеціями, не витрачаючи багато часу і зусиль, можна скористатися зручною електричної перцемолкой від GRILLI
2. Підготуємо лобстера до смаження на грилі. Відокремлюємо клешні і ріжемо лобстера уздовж всього тулуба на 2 половинки. Клешні розбиваємо, щоб жорсткий панцир тріснув і оголив м'ясо. Робимо надрізи по черевцю у Раків. Такі приготування необхідні для того, щоб у зробленого нами маринаду був доступ до м'яса. Важливо! Раки і омари купуються і готуються живими. І це не садизм, а сувора необхідність. Справа в тому, що раки (як річкові, так і морські) дуже швидко, практично моментально псуються. І отруєння несвіжими раками найчастіше протікає з тяжкими наслідками.
3. Розігріваємо гриль (сьогодні ми використовуємо чудовий гриль від компанії Weber-Genesis II) до 220°С.поки він розігрівається, змащуємо приготованим маринадом розрізані половинки і клешні лобстера.
4. Розігріту решітку гриля скроплюємо рослинним маслом за допомогою розпилювача від GRILLI, а потім акуратно викладаємо на неї раків і лобстера (панциром вниз). Силіконової пензликом змащуємо маринадом раків і ще раз проходимся по клешнях лобстера.
5. Через кілька хвилин сталевими щипцями для гриля перевертаємо їх раків і лобстера, після чого знову змащуємо маринадом. Продовжуємо готувати, при необхідності перевертаючи і не забуваючи змащувати маринадом.
6. Готовність визначається за кольором панцира членистоногого - коли він стане насиченого червоного кольору, продукт готовий, пора знімати з гриля.
7. Викладаємо на блюдо або дошку для подачі, скроплюємо свіжовичавленим лимонним соком і насолоджуємося.
Результати кулінарного батла.
Ну а тепер найсмачніший етап цього змагання-дегустація. Лобстер, звичайно, виграє по естетиці зовнішнього вигляду і кількості м'яса. Але основною нашою метою було порівняти саме смакові якості, тому пробуємо.
За щільністю м'ясо нагадує м'ясо креветки. І раки, і лобстер добре промаринувалися, тонкий присмак часнику і зелені добре відтіняє натуральний смак м'яса ракоподібних. Вони вийшли неймовірно соковитими і апетитними.
На наш погляд, м'ясо лобстера трохи солодше, ніж м'ясо його річкового побратима. Однак смаки дуже близькі. І впевненості в тому, що вийде наосліп відрізнити м'ясо рака від м'яса омара, - немає.
Тому результатом сьогоднішнього батла буде Братська нічия між річковим раком і морським лобстером.
Щиро радимо вам відтворити цей рецепт на своєму грилі. Чи вибираєте ви недорогих раків або елітних омарів - не настільки важливо, на нашу рецептом ви приготуєте чудове барбекю-блюдо, яке захочеться повторювати знову і знову.