Рецепт від GRILI: Яловича вирізка на вугільному грилі
Використовуємо такі інгредієнти для приготування яловичої вирізки:
- яловича вирізка - 400 - 500;
- вершкове масло – 100 г.;
- оливкова олія – 1 столова ложка;
- часник – 5 зубчиків;
- зелень свіжа: чебрець та розмарин – 40 г.;
- печериці – 4 шт.;
- броколі – 1 гілочка;
- вершки – 100 мл.;
- сіль та перець за смаком.
Відбувається процес приготування яловичої вирізки на вугільному грилі в такий спосіб.
- розігрітий вугільний гриль до температури 250 градусів;
- деревне вугілля;
- тріска з сімдесятирічної винної бочки;
- обробну дошку;
- кулінарну нитку;
- скручування з барбекю інструментами та аксесуарами;
- знімач для жаркових грат;
- кочергу;
- фен для розпалювання деревного вугілля;
- Ковшик;
- Кулінарна фольга.
Розпалювання гриля. Насамперед, приступаємо до розпалювання гриля, щоб до моменту приготування яловичої вирізки, він набрав необхідну температуру камери для смаження. Сьогодні ми готуємо яловичину на грилі двокамерному вугільному грилі від компанії Broil King. Знімаємо жару решітку, засипаємо необхідну кількість деревного вугілля, розпалювачем Bison підпалюємо вугілля і повертаємо решітку на місце. Для роботи з ґратами, використовуємо знімач для гарячих грат Big Green Egg. Закриваємо верхню кришку камери для смаження і приступаємо до підготовки м'яса до смаження.
Готуємо м'ясну вирізку. Перед початком роботи з вирізкою, витримуємо її в холодильній камері при температурі 3-4 градусів. Наша вирізка герметично запаяна у вакуумному пакеті, розкриваємо його ножем та витягаємо її на обробну дошку. Всі потрібні барбекю інструменти та аксесуари для гриля у нас знаходяться у шкіряному скручуванні. Зайву вологу з м'яса висушуємо серветкою кухонною і приступаємо до його зачистки. Важливо зрізати з м'яса все жорстке пліву, це зробить його ніжним після приготування. Наша вирізка має подовжену форму, ми потовщуємо її скрутивши подвійно. Щоб отриманий шматок вирізки тримав форму, підв'язуємо її кулінарною ниткою. Залишилося тільки нанести на м'ясо маринад і приступати до його приготування.
Маринад. Робити маринад ми будемо з п'яти інгредієнтів: вершкового масла, оливкової олії, часнику, розмарину та чебрецю. Насамперед ставимо розтоплювати вершкове масло на розігрітий гриль, а тим часом готуємо зелень і часник. Чебрець і розмарин дрібно подрібнюємо ножем на дошці. П'ять зубчиків часнику роздавлюємо часником Grilli, яка подрібнює часник без відходів. Часник разом із зеленню засипаємо у вже розігріте вершкове масло. Наостанок додамо оливкову олію, столову ложку. Оливкова олія дозволить миттєво не випаруватися вершковому маслу та віддати смак яловичині.
Готуємо м'ясо. Для роботи з грилем під час приготування, ми будемо використовувати щипці та щітку для чищення. Щоб швидко «запечатати» м'ясо, ми помістимо його на решітку для смаження в камеру для згоряння вугілля. Гарячі грати прочищаємо щіткою Grilli і поміщаємо на неї яловичу вирізку. Це ми робимо, щоб швидко отримати скоринку на м'ясі та мінімально втратити соковитість продукту. Температура в камері для вугілля знаходиться в межах 350-400 градусів. Достатньо обсмажити м'ясо по пів хвилини з кожного боку і перемістити його в основну камеру для смаження, де температура знаходиться в межах до 250 градусів. У цій камері вирізка знаходиться до повного приготування, періодично перевертаємо її на різні сторони. Щоб додати дивовижний аромат і смак м'яса, ми трохи підкопати його, використовуючи тріску з сімдесятирічної винної бочки, яку замочили за годину до приготування страви. Насипаємо замочену тріску на гаряче вугілля і все, процес копчення почався. Використовуючи цифровий термометр, перевіряємо температуру прожарювання нашого м'яса. Коли досягли готовність продукту, знімаємо його з вогню.
Соус. Приготуємо соус із грибів, броколі та вершків. Нам потрібно обсмажити наші гриби та брокколі на грилі. Для цього ми швидко маринуємо інгредієнти в маринаді, який використовували для яловичої вирізки. Обсмажені гриби та броколі, дрібно подрібнюємо ножем, і разом із вершками поміщаємо у ковшик. Ківш ставимо на жарку граля і доводимо соус до потрібної консистенції (починає трохи густіти). В кінці, до соусу додаємо сіль і перець за смаком і ретельно його перемішуємо. Подається соус до столу у холодному вигляді. Відставляємо соус осторонь, і, поки приготуватися м'ясо, він встигне охолонути.
Останні аспекти. Після того, як ми зняли вже готове м'ясо з гриля, розміщуємо його на обробну дошку . Зверху на м'ясо кладемо по пару гілочок чебрецю і розмарину і загортаємо його в кулінарну фольгу. Так лишає його хвилин на 5-10. Це дозволить м'ясу "відпочити", рівномірно розподілитися температурі по всьому продукту від країв до центру. Страва готова, залишається нарізати і подати із соусом на стіл. Сіль та перець до м'яса, кожен додає до смаку. М'ясо вийшло м'яке та соковите, з прекрасним ароматом та вишуканим смаком. Смачного!