Рецепт від GRILI: Креветки на грільматі (grill mat)
Використовуємо такі інгредієнти для приготування креветок:
- креветки – 0,7 кг;
- соєвий соус – 4 столові ложки;
- оливкова олія – 2 столові ложки;
- часник – 2 зубчики;
- лимон – 1/2 частина;
- лайм - 1/2 частина;
- Сметана - 100 г.;
- свіжа зелень: петрушка, базилік, кріп – 50 г;
- сіль та перець за смаком.
Відбувається процес приготування креветок на грилі наступним чином.
Для приготування використовуємо такі аксесуари та інструменти:
- розігрітий газовий гриль до температури 200 градусів;
- грильмат(grill mat);
- обробну дошку;
- миску для маринування креветок;
- Скляну невелику миску для соусу;
- скручування з барбекю інструментами та аксесуарами.
На чому готуємо. Для приготування креветок ми вибрали газовий гриль зі стандартними ґратами. Нас не лякає, що креветки можуть провалитися між ребрами грат, тому що в наявності маємо гриль мат , який забезпечить комфортне приготування. Такий килимок можна використовувати з будь-яким видом грилів: газовим, вугільним, електричним, а також у духових шафах. При цьому продукти на ньому не підгоряють, отримуючи рівномірне прожарювання. Гриль ми залишаємо розігріватися до температури 200 градусів, а тим часом...
Готуємо та маринуємо креветки. З креветок знімаємо панцир. Робимо неглибокий надріз по всій довжині креветки і витягаємо тоненьку нитку кишечника. Такі маніпуляції провадимо з усіма креветками. У результаті у нас вийшло 700 грамів креветок готових до приготування без усього зайвого.
Виходячи з нашої кількості креветок, для маринаду ми беремо 2 столові ложки соєвого соусу, 1 столову ложку оливкової олії, 1 зубчик часнику, сік із половинки лимона. Наливаємо в миску з креветками соєвий соус, за ним оливкова олія. Після цього подрібнюємо ножиком часник і відправляємо його в миску і видавлюємо з половинки лимона сік. При видавлюванні соку підставляємо другу руку, щоб кісточки не потрапили в миску. Сіль та перець додаємо за смаком. Перемішавши всі інгредієнти ложкою, креветки залишаємо в маринаді на 10 хвилин.
Холодний соус. Теплі креветки з таким соусом виходять божественними на смак. Спробуйте! Готувати соус досить легко. У глибоку тарілку додаємо дві повні з гіркою столові ложки сметани, 3 чайні ложки соєвого соусу. Дрібно нарізаємо 1 зубчик часнику та підготовлену зелень: петрушку, кріп та базилік. Перемішуємо вміст, додаємо сіль та перець за смаком. Останнім інгредієнтом буде сік із половинки лайма. Перемішуємо. Соус готовий, подамо його на стіл разом із креветками.
Приготування креветок. Як було сказано вище, на жару грати ми розмістимо грильмат, на якому і зробимо приготування креветок. Креветки не чіплятимуться до килимка, що зрештою зробить їх соковитими. Викладаємо креветки на грильмат і приступаємо до смаження нашої страви. Готуватимемо креветки не більше 10 хвилин, перевертаючи їх. За цей час вони підрум'яняться і набудуть піджаристого золотистого вигляду. Після приготування, знімаємо їх з гриля.
Для порівняння були приготовлені креветки на решітці смаження прямим методом. Вийшли вони більш піджаристими і не такими соковитими як на килимку для приготування з антипригарним покриттям.
Що вийшло. Подаємо наші креветки на стіл разом із холодним соусом, і, доповнюємо ідилію гарним пивом. Від такої страви не зможе відмовитись ніхто. Креветки приготовані на грильматі соковиті та ароматні, а разом із соусом отримуєте неймовірний сплеск смаку. Просто неймовірне задоволення їсти таку їжу. Робіть цю страву на своєму грилі та не пошкодуєте. Смачного!