Рецепт від Big Green Egg: Копчений палтус
Для приготування копченого палтуса Вам знадобляться наступні інгредієнти:
- 1 чайна ложка кунжутової олії (сушеної або холоднопресованої);
- 0,25 чайної ложки білого насіння кунжуту;
- 0,25 чайної ложки чорного насіння кунжуту.
- олія оливкова Extra Virgin - 60 мл.;
- філе палтуса – 4 шматки по 200 г;
- сіль велика;
- чорний перець свіжомелений;
- цибуля-порей тонко порізана - 60 г.
Для приготування саку соусу готуємо:
- гриби шиїтаке тонко нарізані - 600 г.;
- бульйон курячий - 500 мл.;
- саке – 250 мл;
Соус соєвий – 125 мл;
- 1 столова ложка свіжого подрібненого імбиру;
- 1 чайна ложка часнику подрібненого;
- перець халапеньо, без насіння, нарізаний – 1 шт.
- 2 столові ложки меду;
- 1 столова ложка оцту винного;
- 1 столова ложка крохмалю кукурудзяного;
- 1 столова ложка води.
Процес приготування копченого палтуса відбувається в такий спосіб.
Для початку, на 1:00, замочуємо вільхові дошки у воді. Для цього кладемо їх у піддон. У невеликій мисочці змішуємо масло їх кунжуту з чорним і білим насінням кунжуту.
Приступаємо до приготування соусу саке. Для цього беремо маленьку мисочку і в ній змішуємо саке, курячий бульйон, імбир, гриби шиїтаке, перець і часник. Ставимо отриману масу на вогонь. Кип'ятимо соус на повільному вогні, доки аромати всіх інгредієнтів не змішаються, це займає близько 15 хвилин. Після цього додаємо в соус мед та винний оцет, після чого на такому ж вогні готуємо соус ще 15 хвилин. Беремо невелику мисочку і насипаємо в неї кукурудзяний крохмаль, додаємо сюди воду і помішуємо, крохмаль не повинен розчинитися. Збиваючи, вливаємо крохмаль у соус, продовжуючи збивати соус доки він не загусне. Соус готовий, знімаємо його з вогню і ставимо убік.
Дістаємо вільхові дошки , з одного боку мажемо їх оливковою олією, на кожну з них ложемо по два шматки палтуса. Натираємо філе оливковою олією та приправляємо свіжомеленим перцем і сіллю. Переносимо вільхові дошки на порцелянові решітку і закриваємо кришку гриля. Обсмажуємо палтус протягом 7-8 хвилин, поки рибне філе всередині не потемніє. Підхоплюємо рибу лопаткою для гриля та переладжуємо її на блюдо. Поливаємо палтус, раніше приготований соус-саке та посипаємо зверху кунжутною сумішшю. Прикрашаємо по вершині все це цибулею-пореєм. Тут же подаємо все на стіл. Смачного!