Авторизація

Каталог
Пошук
Кошик
Акції
Кабінет
Меню
Кошик 0
0.0 грн.
Українська
Магазини
discount_bgЗнижки до -62%

Піч Kamado (Big Green Egg)

Kamado… Останнім часом на ринку України, за флагманами виробництва печей «камадо», типу Big Green Egg або Primo, стало з'являтися все більше дуже схожих, проте дешевших аналогів. Зрозуміло, у більшості шанувальників печей такого типу виникає те саме питання: чи справді така велика різниця між ними (і чи є вона взагалі), чи це черговий маркетинговий трюк? Випереджаючи події, скажімо, що різниця справді є, а от наскільки вона суттєва, нам зможе пояснити саме маркетинг. У маркетингу є концепція порога рівня якості та співвідношення його із ціною. Полягає вона в тому, що до певного порогу, рівень якості прямо і цілком очевидно співвідноситься з рівнем вартості товару. Коли ж цей поріг досягнуто, а виробник прагне підняти якість своєї продукції ще більш високий рівень, ціна починає зростати значно швидше. Багато людей схильні сприймати це явище, як спробу виробників продати крім самого товару, ще й якийсь набір незначних (найчастіше непотрібних) функцій, тим самим суттєво збільшуючи свій прибуток. На жаль, такі випадки справді трапляються, проте далеко не так часто, як може здатися на перший погляд. Набагато частіше удосконалення тієї чи іншої продукції вимагає від виробника застосування колосальних зусиль та фінансових витрат. При цьому досягнуті вдосконалення зовсім не обов'язково будуть помітними для покупця, який побачив на вітрині кілька дуже схожих на вигляд, але зовсім різних за ціною товарів, проте різниця стане дуже помітною при їх практичному використанні. Отже, повертаючись до теми «камадо», розглянемо такі відмінності з прикладу 3х печей «камадо» від різних виробників: BergHOFF,BigGreenEgg,BroilKing. Big Green Egg. На сьогоднішній день печі BigGreenEgg по праву вважаються найкращими у світі печами для грилю та копчення. Найбільшою і відомою їхньою відмінністю від аналогів є те, що вони виробляються з неймовірно термостійкої кераміки розробки NASA (спочатку цей матеріал розроблявся для виробництва «шатлів»). Така кераміка може витримувати до 100 000 циклів нагріву \ охолодження і при цьому не тріскатися. Навіть за скромними підрахунками таку піч зможе на регулярній основі використовувати кілька поколінь людей. Крім того, така кераміка має стійкість до перепадів температури, тому печі Big Green Egg можна не побоюючись використовувати в будь-яких погодних умовах (сніг, дощ, мороз до -300 С – все байдуже). Поріг температури також значно вищий, ніж у печей інших виробників. Незважаючи на те, що максимальне значення вбудованого термометра +4000 С, практика показала, що нагрівання печі до температури 6500 С не завдає кераміки будь-якої помітної шкоди (проте за такої температури в лічені хвилини згоряє повстяна прокладка, тому, якщо ви не хочете в терміново проводити позачергове техобслуговування печі, краще все ж таки не варто проводити подібні експерименти). Крім кераміки до явних переваг печей BigGreenEgg відноситься також той факт, що всі їх механізми та комплектуючі виробляються виключно в США (сама кераміка виробляється в Мексиці). Тепер перейдемо до переваг не настільки очевидним. При покупці грилю мало хто замислюється, наприклад, про таку річ, як регулювання температури. Адже принцип у всіх однаковий, чи варто думати про це? Проте вже після першої смаження навіть найпростіших стейків стає зрозуміло, що це дуже важливе питання. Печі BigGreenEgg сконструйовані таким чином, щоб користувач міг не лише відрегулювати температуру з точністю до 100 С, але зробити це дуже швидко. Наприклад, буває так, що кухар відрегулював температуру до 2500 С, поклав стейк на решітку, а потім відвернувся буквально на хвилину. За цей час налетів порив вітру, температура всередині гриля вже наближається до 3000 С, а м'ясо треба терміново рятувати, інакше згорить! І ось тут виявляється, що завдяки неймовірно чутливій системі контролю тяги при роботі з піччю BigGreenEgg можна скинути зайві 500 С менше, ніж за хвилину. І якщо для свинини або яловичини такі перепади не такі критичні, то, наприклад, куряче філе або баранину зайві 500 С протягом навіть 3х хвилин точно сильно зіпсують. Ще один важливий аспект регулювання температури – це мінімальний поріг. Справа в тому, що піч BigGreenEggможна відрегулювати таким чином, щоб температура всередині підтримувалася на рівні 50-600 С протягом багатьох годин. Такі низькі температури застосовуються, наприклад, під час використання техніки повільного томлення. І хоча ця кулінарна техніка застосовується не так часто, як, наприклад, класична смаження на решітці, ми настійно рекомендуємо кожному власнику BigGreenEgg спробувати її (ні з чим незрівнянний результат гарантується). Також до переваг BigGreenEgg варто віднести повстяну прокладку підвищеної термостійкості, яка за умови використання в печі тільки готового деревного вугілля відмінно зберігається протягом 3х років навіть при регулярному використанні печі (більшість виробників таких печей можуть похвалитися терміном служби прокладки близько 1 року). Причому прокладку на BigGreenEgg будь-якої миті можна замінити, так як вони продаються окремо, тоді як більшість інших виробників «камадо» таких запчастин окремо не пропонують. І останнє, що вигідно відрізняє BigGreenEggот конкурентів - це величезний аксесуарний ряд (близько 200 найменувань), який включає майже все, що тільки може стати в нагоді при роботі з ними. Це не тільки підставки, бічні «крила» і чавунні грати, але й спеціальні ручки для зручного перекочування гриля з місця на місце, спеціалізовані грати, які дозволяють смажити м'ясо та рибу одночасно, відсікачі жару, форми та млинці для випічки, безліч спеціальних інструментів та приладів, що істотно спрощують роботу кухаря та багато іншого. Крім того, на сьогоднішній день на ринку України тільки BigGreenEgg пропонують можливість підбирати комплект грилю повністю на власний розсуд. Адже більшість виробників продають свої печі відразу, хоч і в найпопулярнішому, але все ж таки, дуже обмеженому комплекті (як правило, це підставка, бічні «крила» і чавунні грати), тоді як у випадку з BigGreenEgg, ви, наприклад, можете відмовитися від покупки підставки та «крил» на користь спеціального столу або взагалі встановити гриль на платформу, яка у вас, ймовірно, вже є. BergHOFF Печі «камадо» від компанії BergHOFF з'явилися у продажу порівняно недавно, проте вже встигли знайти своїх покупців у всьому світі. За формою, габаритами та зовнішнім виглядом вони являють собою практично точну копію печі BigGreenEgg розміру “L”, але технічно вони багато в чому відрізняються. Насамперед, зазвичай, слід звернути увагу до матеріал. Незважаючи на те, що вони також виконані з жаростійкої кераміки, а розпізнати її якість на вигляд складно навіть для фахівців, все ж таки, якщо добре придивитися, можна легко помітити, що стінки печей BergHOFF майже вдвічі товщі, ніж у BigGreenEgg. У такий спосіб багато виробників намагаються компенсувати недостатню термостійкість матеріалу збільшенням його товщини. Однак такий підхід вирішує проблему лише частково: збільшення товщини кераміки забезпечує найкращий захист від різких перепадів температури, але аж ніяк не впливає на довговічність матеріалу. Таким чином, термін служби такої печі буде значно меншим. Що стосується контролю температури, тут теж є не найприємніший сюрприз. Справа в тому, що через підвищену товщину кераміки, піч краще утримує тепло, що, як правило, позиціонується виробниками, як перевага. Насправді, така властивість значно ускладнює регулювання температури, тобто. для того щоб скинути температуру з 3000 до 2500 С потрібно приблизно в 2 рази більше часу, ніж аналогічна операція на BigGreenEgg. Мінімальний поріг температури (на практиці), знову ж таки, не 50-600 С, як у BigGreenEgg, а 70-800 З, в результаті чого багато рецептів, доступних для приготування в печах BigGreenEgg, тут використовувати не вийде. Що стосується повстяних прокладок, на практиці їх термін служби поки не встановлений (через новизну цього товару), проте з упевненістю можна сказати, що він обмежений, а змінні комплекти поки що, на жаль, не пропонуються... Асортимент спеціальних аксесуарів та комплектуючих, як і у більшості інших виробників «камадо» обмежений 10 – 15 позиціями товарів. Чи варто згадувати, що це негативно позначається на функціоналі в порівнянні з BigGreenEgg? Встановлення гриля, наприклад, у спеціальний стіл, відповідно, не передбачено. Однак, незважаючи на те, що всі перераховані вище недоліки виставляють печі BergHOFFне в найкращому світлі, все ж, не варто сприймати їх, як «погані». Адже, за наявності певних навичок, на них також можна досягти дуже хороших результатів, але це буде вже не так просто, як на BigGreenEgg. І, звичайно, не варто забувати про їхню головну перевагу – ціну. Їхня роздрібна вартість приблизно в 2,5 рази нижча, ніж у печі BigGreenEgg в аналогічному комплекті, тому даний продукт можна сміливо називати хорошим поєднанням ціни та якості. Broil King KEG. Компанія Broil King є одним із найвідоміших у світі виробників грилів. Їхньою спеціалізацією є газові грилі, проте на хвилі наростаючої популярності печей «камадо», вони розробили свій оригінальний її варіант. Принципова відмінність BroilKingKEG від інших «камадо» полягає в тому, що вони виконані не з кераміки, а з металу. Подвійна стінка і спеціальний ущільнювач посередині забезпечують ефект термоса, тобто. все тепло всередині гриля добре зберігається. Такий оригінальний підхід дозволяє не турбуватися про зносостійкість та крихкість матеріалу, і це, безумовно, плюс, проте є в цьому і свій недолік. Справа в тому, що жар, що відбивається від металу, має більш жорсткий, «висушаючий» характер, ніж жар, відбитий від товстої керамічної стінки. Таким чином, при однаковій температурі, продукт, що готується в металевому грилі, втратить помітно більше рідини, ніж, якби він був виготовлений у керамічній печі. Температурний контроль має свої нюанси. Перший з них полягає в тому, що горловина у верхній частині кришки гриля значно більша, ніж у печей BigGreenEgg або BergHOFF, і тому навіть мінімальний поворот вбудованого в неї регулятора тяги забезпечує сильний приплив повітря, через що плавно відрегулювати температуру стає дуже важко . Другий нюанс – це подвійна стінка, яка настільки добре зберігає тепло всередині гриля, що процес скидання температури на ті самі 500 С може затягнутися на 10, а то й 15 хвилин! На щастя, недоліки цього апарата на цьому закінчуються, а ось кілька переваг ще знайдеться. Насамперед, до них, безумовно, варто віднести, по-справжньому чудову якість складання. Відмінно сконструйовані і продумані механізми залишають себе чудове враження навіть при самому скрупульозному розгляді. Ви також не виявите на них неякісних з'єднань або дефектів полірування. Крім того, варто відзначити оригінальний спосіб вирішення проблеми зношування прокладки між кришкою та основою гриля. Для її виробництва інженери компанії використовували не повсть, а спеціальне скловолокно, яке, за інформацією виробника, не згорає протягом усього часу експлуатації гриля. І хоча остаточно підтвердити або спростувати даний факт на практиці стане можливо тільки через тривалий час (дана модель з'явилася тільки в 2012 році), на даний момент можна з упевненістю сказати, що даний матеріал значно довговічніший за повсть. Аксесуарний ряд також на висоті. Незважаючи на те, що спеціальних комплектуючих саме для даної моделі всього виробляється всього близько 20ти найменувань, компанія BroilKing випускає величезну кількість універсальних аксесуарів, які можна використовувати для роботи майже з будь-якими видами грилів, і за їх допомогою ви легко зможете повністю розкрити весь потенціал даного грилю . І насамкінець, варто зазначити, що для грилів BroilKingKEG існує спеціальне кріплення, за допомогою якого гриль можна закріпити на автомобільному форкопі. Звичайно ж, у випадку з керамічними печами, про таку мобільність можна тільки мріяти.