ОЧИЩЕННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ВУГІЛЬНИМ ГРИЛЕМ
Приготування на відкритому вогні і вугіллі є найдавнішим способом приготування їжі, з моменту освоєння вогню стародавніми людьми. Приготовлені продукти були набагато смачніше, стало можливим білкову та вуглеводну їжу зробити більш різноманітною. З тих пір, не тільки еволюція людини не стояла на місці, а й способи приготування, окремої гілкою яких став винахід і використання грилів, в яких в якості палива використовується деревне вугілля.
Вугільні грилі, завдяки класичному способу приготування, на вугіллі, отримали велике поширення і експлуатуються в багатьох країнах світу. З огляду на утворення великої кількості золи, під час приготування, а також забруднення стінок жиром і соком, що потрапляють на поверхню котла, догляд за грилем є обов'язковою умовою для продовження терміну експлуатації. Якщо ви будете користуватися нашими рекомендаціями, ваш вугільний гриль буде довгі роки радувати вас смачними стравами!
Оскільки вугільні грилі виробляються з різного матеріалу (металу і кераміки) процес їх очищення трохи відрізняється. Ця відмінність полягає в тому, що внутрішня поверхня керамічного гриля не потребує миття, яке необхідно здійснювати в металевому. Очищення і догляд за вугільним грилем можна розділити на кілька етапів: очищення після кожного приготування і повне очищення гриля. Давайте розглянемо кожен тип більш докладно.
Очищення після кожного приготування
Після кожного приготування на поверхні решіток залишаються залишки їжі, краплі жиру, а також соус і маринад, яким ви змащуєте продукти під час готування. Якщо своєчасно не видаляти забруднення, то під час наступного приготування, на брудній поверхні решітки, ви ризикуєте зіпсувати смак страви гіркотою від перегорання цих залишків. При цьому продукти будуть прилипати, що істотно знизить зручність, під час готування, і погіршить зовнішній вигляд готового блюда.
Ось як просто і швидко здійснити очистку решітки:
- Для зручності очищення решітки її необхідно прогріти протягом 10-15 хвилин. Нагріваємо гриль до 260 ° C і вище, при цій температурі залишки їжі перегорять і перетворяться на попіл.
- Відкрийте кришку і проведіть очистку решітки з двох сторін, для цього використовуйте сталеву щітку. Перед цим обов'язково одягніть жаростійкі рукавички, тому що поверхні решітки і гриля дуже сильно нагріті.
- За бажанням, після охолодження решітки, її можна додатково помити мильною водою за допомогою губки, або спеціальними засобами. Мийте тільки металеві решітки, чавунні грати досить просто змастити олією, або протерти паперовим рушником змоченим олією.
Котел же, після кожного приготування, чистити не потрібно, достатньо при необхідності видалити золу. Якщо ж залишається неперегорівше вугілля, викидати його не обов'язково. Необхідно закрити нижню і верхню заслінки і без надходження повітря, воно поступово згасне, що дасть можливість використовувати залишки вугілля під час наступної готування. Видалення золи, з котла металевого гриля, здійснюється за допомогою м'якої щітки, вона легко змітається крізь вентиляційні отвори нижньої заслінки, висипаючись прямо в золосборник, з подальшим видаленням з нього. Деякі сучасні грилі, виконані з металу, оснащені особливою системою видалення золи, без використання щіток і спеціальних засобів. У таких грилях, заслінки нижніх отворів виконані у вигляді пелюстків, а їх переміщення з одного боку в інший сприяє зсипанню дрібних залишків вугілля і золи в золосборник. Переміщаються «пелюстки» з допомогою тієї ж ручки, якою Ви регулюєте надходження повітря знизу, під час приготування страв. У керамічних грилях, для очищення топки, використовується спеціальна кочерга, за допомогою якої зола видаляється в урну через нижній вентиляційний отвір. Як і в металевих грилях, деякі виробники керамічних полегшують процес очищення від золи, за допомогою розміщення під топкою спеціального совка, в якому збирається весь попіл, що утворився під час використання гриля. Совок з вмістом виймається з гриля, що значно полегшує процес видалення золи.
Ну і найпростішим і комфортним способом очищення гриля, від дрібних залишків вугілля і золи, є спеціальний пилосос. За допомогою цього пилососа ви зможете дуже швидко і найголовніше, не забруднивши рук повністю очистити гриль. Він сконструйований таким чином, що здатний збирати найдрібніші частинки попелу і шматочки вугілля за лічені хвилини. Також, цей пилосос, для збору золи, буде корисний під час прибирання будівельного пилу і дрібного сміття, з чим, безсумнівно, не впорається будь-який побутовий пилосос.
Повне очищення гриля
Завдання повного очищення видалити всі забруднення, які залишаються в грилі після його тривалого використання. Частота данного прибирання залежить від інтенсивності експлуатації гриля. Як правило, достатньо двох чисток в рік, тобто один раз в шість місяців, але, якщо ви часто готуєте, або обладнання використовується в комерційних цілях, процес очищення необхідно проводити частіше.
Повне очищення гриля необхідне для запобігання утворення великої кількості залишків жиру і нагару, які з часом утворюються на внутрішній поверхні чаші металевих грилів. Ці забруднення мають пористу структуру і дуже гігроскопічні, вони здатні значним чином поглинати вологу, яка сприятиме руйнуванню внутрішньої поверхні гриля і його корозію. Крім збереження тривалості експлуатації вугільного гриля, його чистота безпосередньо впливає на смакові якості приготованих страв!
Повне очищення гриля проводиться після очищення решітки, процедура якої описана вище. Наступним етапом догляду за вугільним грилем є очищення котла і кришки, яка складається з наступних дій:
Після очищення решітки, дайте грилю повністю охолонути.
- Видаліть золу. Зараз більшість виробників оснащують грилі системами легкого очищення. Для очищення від золи, в металевих грилях, необхідно вийняти решітку для вугілля і очистити її сталевою щіткою, а попіл змести в отвори на дні котла і висипати з золосборніка. У керамічному, для повного очищення, необхідно вийняти всю топку, яка складається з декількох частин, після чого видалити золу яка залишилася . Дуже швидко і ефективно, весь попіл і дрібні частини неперегорілого вугілля, видаляються пилососом для збору золи. Він в лічені хвилини збере всі частинки і вам не потрібно буде бруднити руки в сажу.
- Помийте чашу і кришку металевого гриля водою з миючим засобом, чи із застосуванням спеціальних засобів по догляду за грилем. Для цього зручно використовувати звичайну кухонну губку. Внутрішня поверхня керамічного гриля не потребує миття, очищайте тільки зовнішню.
- Встановіть всі частини на їх місце. В металевому це робиться після повного висихання всіх частин.
Корисні поради:
- Очистити грати можна в духовці з пиролітичним очищенням, під час якої всі забруднення повністю згоряють.
- Не використовуйте гострі та абразивні предмети, для очищення гриля, вони можуть пошкодити захисну емаль металевого гриля, і він почне іржавіти.
- Щоб мінімізувати накопичення нагару протирайте внутрішню поверхню металевого гриля, паперовим рушником поки він ще теплий, після кожного приготування.
- Під час тривалого приготування, на непрямому жарі, використовуйте одноразові лотки, в які буде збиратися капаєючий жир. Для цього їх необхідно розмістити під решіткою з блюдом.
- Для тривалого зберігання металевого гриля проведіть повне очищення і змастіть його поверхню маслом, це дасть додатковий захист від корозії.
- Використовуйте чохол після кожного приготування на грилі, це захистить його від згубного впливу навколишнього середовища і пилу.
Якщо слідувати вищевикладеним рекомендаціям, то ваш гриль буде радувати вас акуратним зовнішнім виглядом і смачними стравами!