2021-10-12
ОЧИЩЕННЯ ТА ДОГЛЯД ЗА ГАЗОВИМ ГРИЛЕМ
Як і будь-яке обладнання, газовий гриль вимагає регулярного догляду і очищення від залишків їжі, золи і жирових відкладень в топці. Це дуже важливо, для підтримки гарного технічного стану гриля, а також продовження його терміну експлуатації! Важливою складовою є і естетична сторона зовнішнього вигляду гриля. Регулярне обслуговування сприятиме високим смаковим характеристиками приготованих страв, а також додасть впевненості, що ваш улюблений гриль не підведе в самий відповідний момент.
Очищення і догляд за газовим грилем можна розділити на кілька етапів: прибирання після кожного приготування, генеральне очищення гриля і щорічна перевірка технічного стану. Давайте розглянемо кожен тип більш докладно.
Прибирання після кожного приготування
Після кожного приготування на поверхні решіток і аромапластин залишаються залишки їжі, краплі жиру, а також соус і маринад, яким ви змащуєте продукти під час готування. Якщо своєчасно не видаляти забруднення, то під час наступного приготування, на брудній поверхні решітки, ви ризикуєте зіпсувати смак страви гіркотою від перегорання цих залишків. При цьому продукти будуть прилипати, що істотно знизить зручність, під час готування, і погіршить зовнішній вигляд готового блюда.
Щоб уникнути неприємних наслідків, від відсутності догляду, необхідно виконати дуже прості маніпуляції:
- Після закінчення приготування переведіть гриль в режим максимального жару, для цього необхідно включити всі пальники на найбільший рівень полум'я і закрити кришку. При цьому гриль буде нагріватися до температури близько 300 ° C - 350 ° C.
- Зачекайте близько 10-15 хв., протягом цього часу залишки їжі та жиру обвугляться і вигорять.
- Вимкніть гриль і за допомогою сталевої щітки проведіть очистку розігрітої решітки з двох сторін.
- Нанесіть на решітку рослинне масло за допомогою розпилювача, силіконового пензлика, або просто змочивши паперовий рушник протріть решітку за допомогою щипців. Масло створить захисний шар від корозії і прилипання продуктів.
- Видаліть з жиросборника залишки жиру і обвуглених частинок їжі. Це легко зробити за допомогою мильної води, а використання одноразових лотків дозволить проводити очистку в рази швидше.
- Накрийте гриль чохлом, для запобігання осідання на нього пилу.
Як бачите, все 20хв. витраченого часу допоможуть розпочати якісно експлуатувати гриль, під час наступного приготування.
Генеральне очищення гриля
Завдання генеральної очистки видалити всі забруднення, які залишаються в грилі після його тривалого використання. Частота даного прибирання залежить від інтенсивності експлуатації гриля. Як правило, достатньо двох чисток в рік, тобто один раз в шість місяців, але, якщо ви часто готуєте, або обладнання використовується в комерційних цілях, процес очищення необхідно проводити частіше.
Повне очищення гриля необхідне для запобігання утворення великої кількості залишків жиру і їжі, які можуть спалахнути під час процесу приготування, уберегти пальники від забруднення, а також запобігти утворенню неприємного запаху гару який виділяється при горінні великої кількості залишків продуктів. Чистота гриля безпосередньо впливає на смакові якості приготованих страв, а також на тривалість його служби.
Генеральнеочищення проводиться за допомогою наступних дій:
- Запустіть гриль в режим максимального жару, для цього необхідно включити всі пальники на найбільший рівень полум'я і закрити кришку. При цьому гриль буде нагріватися до температури близько 300 ° C - 350 ° C.
- Зачекайте близько 10-15 хв., протягом цього часу залишки їжі та жиру обвугляться і вигорять.
- Вимкніть гриль і за допомогою сталевої щітки проведіть очистку розігрітої решітки з двох сторін.
- Нанесіть на решітку рослинне масло за допомогою розпилювача, силіконової пензлика, або просто змочивши паперовий рушник протріть решітку за допомогою щипців. Масло створить захисний шар від корозії і прилипання продуктів.
- Зніміть всі частини решітки з гриля, для цього рекомендуємо використовувати спеціальний знімач.
- Видаліть золу і перегорілі залишки їжі, з аромапластин, за допомогою сталевої щітки.
- Зніміть пластини після очищення.
- Переходьте до очищення котла, для цього зручно використовувати скребок і сталеву щітку. Видаліть забруднення і за допомогою м'якої щітки, змітіть в лоток жиросбірника розташований під котлом.
- Видаліть з жиросборника залишки жиру і обвуглених частинок їжі. Це легко зробити за допомогою мильної води, а використання одноразових лотків дозволить проводити очистку в рази швидше.
- Поверніть аромапластини і решітки на своє місце; - Вимийте зовнішню поверхню гриля за допомогою води і миючого засобу, або із застосуванням спеціальних засобів по догляду за грилем.
- Протріть насухо гриль і накрийте чохлом, для запобігання осідання на нього пилу.
Перевірка технічного стану
Перевірку технічного стану необхідно проводити перед початком сезону BBQ, після тривалого простою гриля без експлуатації. Основне призначення цієї перевірки полягає в виявлення будь-яких негативних факторів, які можуть вплинути на правильну роботу газового обладнання.
Під час перевірки технічного стану приділяйте увагу на наступне:
- Перевірте пальники на предмет цілісності та забитості отворів, при необхідності замініть пальник, або проведіть чистку отворів за допомогою зубочистки чи голки. - Огляньте цілісність газового шланга, при порушенні цілісності (появі тріщин) замініть. - При виникненні відколів емалі, усуньте їх за допомогою жаростійкої спрей-фарби. - Перевірте батарейку системи електроподжига на наявність окислення (якщо не витягли в кінці минулого сезону).
Корисні поради:
- Для запобігання опіків, під час очищення гриля використовуйте жаростійкі рукавички.
- Мити гриль можна, використовуючи теплу воду із застосуванням рідини для миття посуду, а видалити стійкі забруднення і відполірувати поверхню допоможуть засоби, спеціально розроблені для цих цілей.
- Поява слідів іржі на пальниках і аромапластинах це нормальне явище, тому що на них впливають високі температури, які призводять до підвищеного зносу. Це витратний матеріал, за аналогією з гальмівними колодками і шинами в автомобілі.
- Не рекомендується мити решітки, аромапластини і пальники в посудомийній машині, тому що це може стати причиною посилення корозії.
- Для видалення іржі з чавунних решіток необхідно ретельно їх очистити за допомогою щітки і змастити олією.
- Використовуйте чохол після кожного приготування на грилі, це захистить його від згубного впливу навколишнього середовища і пилу.
- У разі виникнення несправності, не намагайтеся самостійно проводити ремонт, а зверніться до фахівців!
Якщо слідувати вищевикладеним рекомендаціям, то ваш гриль буде радувати Вас акуратним зовнішнім виглядом і смачними стравами!