Фета паста. Тренд Тік-струму ще смачніше на грилі.
Фета паста. Тренд Тік-струму ще смачніше на грилі.
В даний час одним з найбільш трендових страв Тік-тока, Інстаграма та інших соціальних мереж є паста з помідорами і сиром фета. Воно ще згадується як "блюдо з трьох інгредієнтів", але ця назва дещо неточно. Основних інгредієнтів, звичайно, три, але для більш яскравого і насиченого смаку додатково використовується і зелень (свіжа і у вигляді спецій), і часник, і масло. Так що нехай це буде "умовно" блюдо з трьох інгредієнтів.
Хто і як цю пасту тільки не готував, але ми пропонуємо внести особливу родзинку: перенести процес приготування на свіже повітря. А допоможе нам у цьому портативний газовий гриль Porta Chef 320 відомого канадського бренду Broil King. Завдяки його винятковій мобільності, ви зможете організувати пікнік, вечірку, та й просто повсякденну вечерю де завгодно: у дворі приватного будинку, на патіо, на природі або навіть на балконі власної квартири.
Отже, приступимо.
Інгредієнт.
Для ситної вечері на 3-4 дорослих осіб нам знадобиться:
* Паста-300-400 гр.;
* Сир фета-250 гр;
* Помідори черрі-300-350 гр.;
* Свіжий часник - від 3 до 10 зубчиків (орієнтуйтеся виключно на свої смакові переваги);
* Свіжа зелень-чебрець, розмарин (по парі гілочок);
* Сушені італійські трави-1 чайн. ложка;
* Сіль, перець - за смаком;
• Маслинове масло.
Важливі моменти.
Перше. Пасту можна вибирати на свій смак-пенне ("пір'ячко«), фузіллі (»спіральки«), фартелле (»бантики") або взагалі взяти спагетті. Найголовніше, постарайтеся зупинити свій вибір на пасті з твердих сортів пшениці і уважно стежити за часом варіння – для кожного виду макаронів воно своє. І додатковий лайфхак-якщо ви віддаєте перевагу пасту "аль денте" (це коли макарони вже готові, але ще не розварені), скоротіть час варіння на 1-2 хвилини. Адже ми будемо її додавати в гарячий соус, а значить, вона як би «провариться» в цьому соусі ще додатково кілька хвилин.
Друге. Вибір сиру. Не радимо брати фетаксу - за технологією виробництва вона дещо відрізняється від фети, тому швидше не розплавиться, а почне пригорати. І враховуйте, що фета – досить солоний сир. Якщо вам вона не близька за смаком, можете спробувати замінити її на моцарелу або будь-який якісний плавлений сир (сорти сиру повинні добре плавитися при нагріванні для отримання консистенції соусу).
Третина. Як ми вже говорили вище, бринза солона. Тому будьте уважнішими при додаванні в блюдо додаткової солі. Зрештою, завжди краще мати можливість досолити готову пасту, якщо виникне така необхідність.
Приготування.
1. Насамперед включаємо наш гриль Porta Chef і розігріваємо його до 180-200°С.
2. У сотейник, в якому буде варитися наша паста, наливаємо воду. Ставимо його на решітку гриля, закриваємо кришкою і чекаємо закипання.
3. Очищаємо часник від лушпиння і крупно ріжемо потрібне нам кількість зубчиків (можна залишити їх цілком).
У деяких варіаціях рецепта пропонується додати до феті натерту на дрібній тертці цедру апельсина або лимона. Вони додадуть ненав'язливий аромат і тонкий присмак цитрусових, що буде непогано поєднуватися з вершковим смаком сиру.
4. У форму для запікання з високими бортами (можна використовувати одноразову алюмінієву форму) по центру викладаємо фету (весь шматок цілком, не ріжемо). По краях від фети кладемо помідори черрі, часник, додаємо чебрець, розмарин, посипаємо італійськими травами, сіллю і перцем за смаком. Рясно поливаємо оливковою олією.
Це цікаво. Оливкова олія вважається національним продуктом Середземномор'я. Його виробляють з плодів оливи, неїстівної в сирому вигляді. Однією з відмінних рис оливкової олії є його несприйнятливість до досить високих температур. При звичайній тепловій обробці, коли вершкове або інші рослинні масла почнуть окислюватися, оливкова не буде виділяти в їжу шкідливих речовин, так як містить велику кількість антиоксидантів і ненасичених жирів.
Любителі пряного масла можуть використовувати оливкову олію першого віджиму з додаванням базиліка, часнику, гострими перчиками і т.д. будь-яке з цих масел можна легко приготувати в домашніх умовах, просто додавши спеції в пляшки з маслом і давши йому настоятися деякий час.
5. Ставимо форму з фетою і помідорами на решітку гриля поруч з сотейником. Для того, щоб овочі з сиром дійшли до готовності, досить хвилин 20. Орієнтуйтеся на готовність фети (вона повинна стати розплавленої, тягучої).
6. Злегка підсолюємо киплячу воду і закидаємо в неї пасту. Не забувайте стежити за часом, якщо не любите переварену пасту. По готовності знімаємо пасту з вогню і зливаємо воду.
7. Приблизно в цей же час фета з черрі повинні вже встигнути запектися. Дістаємо форму, ложкою або виделкою розминаємо сир, перемішуючи його з помідорками, травами і соком, що виділився в процесі приготування. Засипаємо в форму до нашого соусу приготовлену пасту і ретельно перемішуємо.
8. Подаємо порційно, виклавши на тарілки і прикрасивши свіжими черрі або зеленню.
9. Приємного апетиту!